biljkezimi

Pošto je priroda stvaralac svega što vidimo, pa i nas samih, možemo joj zahvaliti još i na tome što nam je u ove hladne i tmurne dane podarila biljne vrste koje upravo u ovo vreme dostižu svoju najveću raskoš i lepotu, jer se nalaze u fazi cvetanja.Ciklame i sobne Azaleje sada cvetaju nedeljama, jer su poreklom planinske biljke i vole niže temperature.

Pošto je priroda stvaralac svega što vidimo, pa i nas samih, možemo joj zahvaliti još i na tome što nam je u ove hladne i tmurne dane podarila biljne vrste koje upravo u ovo vreme dostižu svoju najveću raskoš i lepotu, jer se nalaze u fazi cvetanja. Ciklame i sobne Azaleje sada cvetaju nedeljama, jer su poreklom planinske biljke i vole niže temperature.

U staklenicima baštovani uzgajaju visibabe i grozdasti zumbul, koji cvetaju pre nego u bašti, tako da u naše stanove imamo priliku da unesemo dah proleća pre nego što ono dodje.

Da bi Stephanotis Floribunda ili madagagaskarski jasmin cvetao usred zime baštovani joj obezbeđuju dodatnu svetlost, inače očarava svojim cvetovima i opojnim mirisom tek od aprila. Biljka spada u puzavice i može narasti i do 6m.

Traži mnogo svetla,  ali ne smemo je izložiti direktnom suncu. Stavite je na prozor, jer je zimi treba držati na nešto hladnijem mestu, odnosno na temperaturi od oko 13C. Zalivajte je jedanput nedeljno mlakom vodom u kojoj nema kamenca, leti je zalivajte dva do tri puta nedeljno, a prihranjivati na dve nedelje. Obzirom da voli visoku vlažnost treba je orošavati svakog dana, ali ne prskati cvetove. Možete je staviti na mokre kamenčiće, čime ćete osigurati stalnu vlažnost vazduha, koja je biljci potrebna. Ne podnosi promaju i duvanski dim, pa zato moramo češće da provetravamo prostoriju, ali na kratko, da ne bi mnogo snizili temperaturu u sobi.

Da bi ponovo cvetala sledeće godine, trebalo bi da prezimi na temperaturiod 12-15C. Ako se na biljci pojave pupoljci nemojte je pomerati.

VAŽNO U JANUARU

– Posude za zalivanje uvek držite pune da bi se voda zagrejala na sobnoj temperaturi.

– Provetravajte često, ali kratko, da hladnoća ne bi ostetila biljke.

– Vlažnom krpom uklanjajte prašinu sa velikih listova.

-Skolonite biljke dalje od prozora zbog hladnoće, odnosi se na biljke koje vole toplija mesta.

Autor: Milena Ignjatović, dipl. ing. zaštite bilja

www.rosegarden-bgd.com