Izdvajamo: Za i protiv trendova u enterijeru

dnevnasobaTrendovi predstavljaju nove koncepcije stanovanja usklađene s vremenom u kome živimo.Noviteti na tržištu opreme unutrašnjih prostora menjaju se vrlo brzo, te je teško biti u potpunosti dosledan svemu što se nameće kao trend. Ipak, trendovi osim samog dizajna, boja i materijala, predstavljaju i nove koncepcije stanovanja, koje su redovno usklađene s vremenom u kome živimo. Užurbanost, pomanjkanje stambenih kvadrata u odnosu na stvarne potrebe, mogućnost jednostavnog održavanja te maksimalna udobnost, nameću trendove savremenog stanovanja. Ukoliko se trend posmatra kao stil života prilagođen stvarnim potrebama, onda on zaslužuje doslednost, a sam način njegovog pretvaranja u «delo» može biti u različitim stilovima, materijalima ili bojama. Slediti dizajn ili koncepciju stanovanja – različiti su stavovi, pristupi kao i mogućnosti, ali odluka temeljena na promišljenim elementima zasigurno će vas dovesti do pravog izbora.

Najnoviji trendovi u opremanju dnevnog boravka izraziti naglasak stavljaju na udobnost, mobilnost i multifunkcionalnost. Ovo su svakako poželjne karakteristike, koje osiguravaju bolji kvalitet stanovanja. Ovako interpretirani i prihvaćeni trendovi, poželjni su i preporučljivi za prostor u kome najviše boravimo, družimo se i opuštamo.

Najnovije koncepcije stanovanja, spavaćoj sobi pridružuju dodatne sadržaje osim samog spavanja i odmaranja. Integrisani prostor garderobe, televizor police za knjige, radni sto, sofa za odmaranje, sprave za vežbanje kao i mnogi drugi elementi, postaju sastavni deo ovog prostora. Spavaća soba postaje  mesto aktivnog događanja, pa time iskorišćenost prostora i sadržaja unutar zadate kvadrature postaje kvalitetnija.

Ovakva rešenja su naročito praktična u manjim stanovima gde je ranije cilj bio stvoriti zaseban, odvojeni prostor za smeštaj kreveta. U ovakvim koncepcijama, on postaje ravnopravan element opremanja, te se funkcije dnevnog boravka i spavaće sobe preklapaju. Bez dodatnih pregrada te logičnom i atraktivnom postavkom elemenata, prostor ostaje nenarušen u svojoj stvarnoj veličini, prozračnosti i prirodnoj osvetljenosti.

Moderne kuhinje su i dalje prostor za pripremanje hrane, ali zbog svoji izuzetnih estetskih vrednosti i dekorativni element koga nikako ne treba sakrivati, već istaći u prostoru. Ovake kuhinje prerastaju preko integrisane trpezarije u prostor dnevnog boravka te se ponovo javljaju izvanredne mogućnosti maksimalne iskoristivosti i povezanosti prostora. Na ovaj su način pojačani prostorni doživljaji, a ukućani se drže na okupu bez obzira na aktivnost koju trenutno obavljaju – priprema obroka, odmaranje ili rad. Osim funkcionalnih, ovakva rešenja nude i socijalne aspekte posmatranja kvaliteta stanovanja, jer se porodica nastoji držati na okupu.

Osim logičnih i prihvatljivih koncepcija stanovanja, trendovi nude stilove uređenja, boje, materijale, vrstu rasvete itd. Igra trendovima zasigurno je atraktivna, ali mnogima nedostupna. Ne patite za doslovnim praćenjem trendova u ovom dizajnerskom smislu, jer ih ne možete osigurati u sopstvenom prostoru zbog manjka kvadrata ili finansijskih sredstava. Trend uvek možete provući kroz detalje – boje pojedinih zidova, ukrasne predmete, rasvetna tela, prostirke, prekrivače, jastučiće ili zavese. Ovakve ćete elemente puno jednostavnije i jeftinije prilagoditi trendu nego npr. garnituru za sedenje ili sto i stolice za trpezariju.

Trendove nemojte slediti u slučaju kada u njima niste prepoznali stvarne vrednosti, koje podižu kvalitet stanovanja ili vizuelne efekte u prostoru. Opremanje stambenog prostora, koji će služiti prvenstveno za pokazivanje drugima, a ne lično uživanje, u potpunosti je besmisleno. Trend uvek odaberite zbog sebe, a ne zbog drugih.

Dobro razmislite o bojama, materijalima i ambijentu u kome se osećate prijatno i opušteno. Bez obzira na trendovske smernice, izaberite elemente  enterijera koji su u skladu s vašom ličnošću i stvarnim željama. Zapamtite – rustična kuhinja može biti opremljena i organizovana u skladu s trendovskim koncepcijama stanovanja, kao što i trendovski materijali i boje mogu biti primenjeni u npr. stilskim koncepcijama, koje možda nisu deo aktuelnog trenda.

Trendovi nas uvek vode napred, stvaraju nove mogućnosti oblikovanja i prostornog izražavanja. Ipak, primenjujući bilo koji od njih, ostanite dosledni sebi kako biste u prostoru mogli istinski da uživate!

Autor: Monika Galović Dumendžić, arhitekta

Izvori: decorreport.com i interijerNET.hr