jelke

Opšte je poznato da su posađene jelke od velikog značaja jer sprečavaju eroziju tla, akumuliraju vlagu, štite od buke, apsorbuju štetne gasove i prašinu, smanjuju sunčevu radijaciju, ublažavaju jake mrazeve, smanjuju vetrove itd… Zbog svega ovoga,  pred predstojeće Novogodišnje i Božićne praznike, naša je preporuka kupovati isključivo jelke sa busenom, čime ćemo, osim vešestruke koristi, sprečiti i nekontrolisanu seču i uništavanje četinarskih šuma.

Kupujte novogodišnje jelke s busenom

Opšte je poznato da su posađene jelke od velikog značaja jer sprečavaju eroziju tla, akumuliraju vlagu, štite od buke, apsorbuju štetne gasove i prašinu, smanjuju sunčevu radijaciju, ublažavaju jake mrazeve, smanjuju vetrove itd…

Zbog svega ovoga,  pred predstojeće Novogodišnje i Božićne praznike, naša je preporuka kupovati isključivo jelke sa busenom, čime ćemo, osim vešestruke koristi, sprečiti i nekontrolisanu seču i uništavanje četinarskih šuma.

Unošenjem daha prirode u naše domove, zadovoljstvo nam neće izmaći, a ujedno ćemo se, na ovaj način, zajedno sa biljkama, lakše izboriti protiv stresa.

Kada biljku unesemo u naš dom, treba joj pažljivo izabrati mesto. Sem značaja koji jelka ima u našem domu, moramo joj naći i odgovarajuće uslove, da bi je što bolje sačuvali dok se nalazi u “neprirodnim” uslovima. To treba da bude svetlo mesto, ne blizu grejnog tela. Saksiju sa zemljom treba održavati vlažnom. Kada prođu svi praznici jelku treba što pre zasaditi na izabranom mestu, ali treba voditi računa da u momentu sadnje temperature ne budu ispod nule.

Pogledajte nekoliko predloga kako lepo “upakovati” busen i njegovu saksiju.

Autor: Milena Ignjatović, dipl. ing. zaštite bilja

www.rosegarden-bgd.com