juka

Sobne biljke su nezaobilazan deo većine enterijera. Osim estetske vrednosti, one unose i dašak prirode u naše domove. Zbog toga one zaslužuju posebno mesto i u našem magazinu. Nizom tekstova i saveta o sobnim biljkama želimo da Vam pomognemo da odaberete prave biljke za Vaš enterijer, ali i da ih pravilno negujete bi dugo bile lepe i zdrave. Sledi tekst oveoma dekorativnoj sobnoj biljci koja se zove Juka.

JUKA (YUCCA elephantipes)

Poznato je 30-40 vrsta roda YUCCA koje prirodno rastu u Južnoj Americi. Mnoge se mogu gajiti i napolju u umerenim područjima, a neke mogu podneti i oštre mrazeve. Imaju predivne bele cvetove koje mora oprašiti posebna vrsta leptira na njihovom prirodnom staništu, pa uzgajene biljke ne stvaraju semenke.

Visina biljke zavisi od visine stabljike, a ona može biti od 15cm-3m. Biljke prilično sporo rastu, kao i sve drvenaste biljke od 15-30cm godišnje. Da bi napredovale traže mnogo svetlosti, dobro ih je leti izneti napolje, jer su divan ukras za sunčani plato.

Zimi ih je najbolje drzati na temperaturi od 7-12 C jer u to doba ne vole preveliku toplotu, zalivati ih otprilike svakih 10 dana, dok leti traže mnogo vode. Inače ih treba prihranjivati svake nedelje tečnim djubrivima, prskanjem preko lista, ali u ovom periodu treba prestati sa prihranjivanjem. Listovi se povremeno moraju brisati vlažnom krpom da bi se na biljci otvorile pore, ne prija im pretopao i suv vazduh naročito zimi.

Orezivanje je nepotrebno, odstranjujte samo mrtve listove pri dnu biljke. Ako ih pravilno održavate moći će te uživati u njima godinama. Od biljnih bolesti naročito je osetljiva na sivu plesan na listovima Botritis, u tom slučaju isprskajte biljke nekim fungicidom i poboljšajte provetravanje. U slučaju da se na biljci pojave smeđi štitasti insekti s donje strane listova i po stabljikama, to su štitaste vaši. Odstranite ih jednu po jednu vatom namočenom u metil-alkohol ili prskajte nekim sistemičnim insekticidom npr. Confidor u koncentraciji 8 kapi na jedan litar.

Autor: Milena Ignjatović, dipl. ing. zaštite bilja

www.rosegarden-bgd.com