odrzavanjeklimauredjaja

 Poznato je da klima-uređaji mogu biti legla zaraze i bolesti. Loše održavane i pogrešno postavljene “klime” ugrožavaju zdravlje, ali pravilnom upotrebom i redovnim održavanjem to je moguće sprečiti.

Jedno od najčešćih pitanja koje kupci upućuju trgovcima pri kupovini klima-uređaja je koliko su oni štetni. Činjenica je da klima-uređaj može nepovoljno uticati na zdravlje, i to na više načina.  No, taj loš uticaj ‘klime’ uglavnom se događa zbog pogrešnog korišćenja uređaja. Ono u čemu se najviše greši je  neracionalno podešavanje temperature na uređaju za klimatizaciju.

Na primer, na spoljnoj temperaturi od 33°C potpuno je nerazumno podešavati klima-uređaj na temperaturu 22 ili čak manje stepeni. Svima koji borave u tako rashlađenim prostorima, ta će nesrazmera uticati na zdravlje. Lekari svake godine uoči talasa vrućina upozoravaju na štetnost prevelikih razlika u temperaturi napolju i u klimatizovanim prostorijama.
Te nagle promene temperature uzrok su reakciji organizama poput visokog stepena stresa.  ‘Klima’ se pravilno koristi kada je razlika između spoljne temperature i one u prostoru s uređajem ne veća od 6°C. Pored toga, bitno je pravilno postaviti uređaj, a u tome je najbolje poslušati savet stručnjaka. Uređaji ne bi smeli da budu okrenuti tako da duvaju direktno prema ljudima jer će izazvati glavobolju, curenje nosa i suzenje očiju.
U manje kvalitetnim aparatima zadržava se buđ, spore gljiva, insekti, pesak, prašina, dlačice itd. Kondenzovana vlaga u toplom periodu godine, u kombinaciji sa pomenutim ‘otpadom’ čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama.

Prljavština u kadi nakon čišćenja filtera

 Posledice mogu biti različite vrste infekcija, alergijske reakcije koje se s  vremenom mogu znatno zakomplikovati, zatim oboljenja respiratornog sistema i intenzivne glavobolje.

Najopasnije oboljenje, koje može imati smrtni ishod, je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama koje se u sistemu za klimatizaciju, ako se pravilno ne održava, mogu namnožiti. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u grudima i glavoboljom, a može se razviti i upala pluća. Po simptomima je slična gripu, a napada obično dijabetičare, alkoholičare, bolesnike koji trebaju dijalizu i sve s oslabljenim imunološkim sistemom. Na sreću, danas se bolest, ako se na vreme otkrije, uspešno leči antibioticima.

Zbog navedenih činjenica neophodno je redovno održavanje klima uređaja.

Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz vazduha. Pogrešna je pretpostavka da kad ste kupili i montirali klima uređaj više nemate posla oko njega. Kada kupite automobil Vi ga redovno održavate, dopunjavate ulje, kontrolišete njegove delove… Sličan tretman zahteva i klima uređaj.

 Jednom godišnje (najbolje pre početka sezone upotrebe klime) treba uraditi servis klima uređaja kako bi uređaj bio efikasan.

Servis podrazumeva:

  • Kontrolu čitavog uređaja
  • Čišćenje i dezinfekciju uređaja i filtera
  • Kontrolu i dopunu gasa (freona)

VAŽNI SAVETI:

 RAZLIKA U TEMPERATURI
Nakon što borave na temperaturi od 33°C , ljudi ulazeći u zatvoren prostor postavljaju klima-uređaj da održava temperaturu na 20°C. Takva temperaturna razlika sasvim sigurno će ostaviti posledice na zdravlje. ‘Klimu’ treba koristiti tako da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bude veća od 6°C.  Za vreme rada klima uređaja prozori bi trebalo da budu zatvoreni.

POLOŽAJ

Postavljanje uređaja treba prepustiti stručnjaku i poslušati njegove savete. ‘Klime’ najčešće idu uza zid, ali ne bi smele da budu okrenute tako da duvaju direktno prema ljudima.

REDOVNO ODRŽAVANJE

Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz vazduha. Pogrešna je pretpostavka da kad ste kupili i montirali klima uređaj više nemate posla oko njega. Kada kupite automobil Vi ga redovno održavate, dopunjavate ulje, kontrolišete njegove delove… Sličan tretman zahteva i klima uređaj.
Godišnji servis klima uređaja opisan je u poslednjem pasusu pre važnih saveta.
Preporuka:
Redovan servis Vašeg klima uređaja na teritoriji Novog Sada, Zrenjanina i okoline vrši Klima servis Mile! Više pogledajte na www.klimaservis.co.rs.

Izvori: metro.hr i www.klimaservis.co.rs .