predsoblje

 Ulazni prostori stanova često su zanemareni iako su prvi pokazatelj izgleda stana i njegovog vlasnika. Kako urediti predsoblje da bude ne samo funkcionalno, već i udobno i prijatno?

Ulazni prostori stanova često su zanemareni iako su prvi pokazatelj izgleda stana i njegovog vlasnika. Kako urediti predsoblje da bude ne samo funkcionalno, već i udobno i prijatno?

Praktičan pod

S obzirom na to da se u predsoblje ulazi u prljavoj obući, odlažu se često i kaputi i jakne, koji su čisti, ali mogu biti mokri, podna površina trebala bi biti otporna, a njeno održavanje jednostavno.

Podovo jednostavni za održavanje su od PVC-a, kao i pločice, čiji hladni izgled možete ublažiti malim tepihom. Ili za ulazni deo izabrati pločice, a u ostatku prostora možete postaviti laminat ili parkete. Izaberite onu podlogu koja je namenjena za prostore s velikim opterećenjem.

U ukupni utisak predsoblja ulaze i boje. Ako imate malo i tamno predsoblje, obojite zid svetlim, pastelnim tonovima, tamna boja vizuelno smanjuje prostor.

Ako dobro uskladite zidove, nameštaj i podlogu, te izaberete dobro osvetljenje, obično predsoblje može se promeniti u zanimljiv i prijatan prostor.

Iskoristite kompletan prostor

Čak i ako je predsoblje malo, moguće je iskoristiti kompletan prostor, npr. u jedan deo stavite ugradni orman, na koji ćete spojiti deo s vešalicama i ogledalom, u gornjem delu sve spojite i pregradite zatvorenim malim ormanima, smeštenim ispod plafona, koji mogu biti postavljeni unutar cele prostorije. Njihove donje površine iskoristite kao plafon  i montirajte na njih sijalice, čime ćete rešiti i praktično pitanje rasvete predsoblja.

Za adekvatno centralno osvetlenje izaberite jednu fluorescentnu lampu, koja je ekonomičnija od sijalice, a i svetlost se ravnomernije raspoređuje.


Šta ne bi smelo da  nedostaje?

I u najmanjem predsoblju trebalo bi da postoji: ogledalo, kašike za obuvanje, četka za odeću, krema za cipele i dobar sistem za odlaganje ključeva. Praktična je npr. ploča za poruke, pisma itd., koja ima ugrađene kukice za kačenje ključeva. Dobro će doći i stalak za kišobrane, koji u našim uslovima nije samo ukras.

Višenamenski prostor

Ako imate prostran ulazni prostor, možete biti puno slobodniji u uređenju. Smestite ovde nešto za sedenje, stočić za kafu, stočić za odlaganje,  lampu ili vazu. Time će prostor dobiti na eleganciji. Drugo rešenje kako iskoristiti veći prostor u ovom delu stana je urediti radni kutak ili malu biblioteku.

Interesantna rešenja za kačenje odeće

 Osnovna oprema

Predsoblje većinom služi za odlaganje ili oblačenje odeće, te obuvanje. U osnovnu opremu dakle spada zid sa vešalicama ili otvoreni garderobni ormar, ormarić za cipele i stolica ili klupica za udobnije obuvanje cipela. U većem predsoblju možemo smestiti orman za kapute, kape i kofere ili torbice.

Osnovni deo opreme predsoblja trebao bi biti i čiviluk, stojeći ili na zidu. Zanimljivo rešenje može biti i žičani sistem četvorougla, na kojima su na raznim visinama učvršćene kuke i police tako da svoju odeću i obuću mogu uredno odložiti i odrasli i deca.

Sastavni deo predsoblja je ogledalo, ili manje, u visini očiju, ili lepo veliko, koje može biti i zanimljiva dekoracija ovog prostora, a može biti i zaslužno za vizuelno povećanje prostora.

 Gde držati cipele?

Pri izboru opreme za predsoblje problem je ormarić za cipele. Čini se da koji god izaberete uvek će biti manji od onog koji Vam treba. Obično u ormariću nije sva obuća, cipele za drugu sezonu odlažu se u podrum, špajz ili u garderobni ormar.

Obično je klasičanormarić, s vratima koja se otvaraju ili kliznim vratima, opremljen prilagodljivim policama, koje omogućuju odlaganje duboke i plitke obuće, a ako je ormarić niži, može poslužiti i kao nameštaj za sedenje. Njihova mana je prostor potreban za otvaranje vrata, dok je u slučaju kliznih vrata zapravo dostupna samo polovina obuće.

Izvor: net.hr