persijskitepisi

 Persijski tepisi se proizvode vekovima i oduvek su se smatrali umetničkim delom, a takođe i dobrom investicijom. Reč “persijski” je postala sinonim za ručno rađene iranske tepihe. Druge zemlje, kao npr. Indija Pakistan, Kina, Turska i mnoge druge, takođe rade dobre tepihe, ali kada se govori o persijskom tepihu, misli se isključivo na tepih rađen u Iranu i to ručno.

 Činjenica da su tepisi rađeni ručno je veoma važna, zato što postoji vrlo nespretan trend u drugim zemljama u kopiranju pravih persijskih tepiha, koji se masovno, mašinski proizvode.

Za izradu pravog persijskog tepiha se koristi samo prirodna vuna i prirodne boje. Zbog geografskog položaja i klime u Iranu, ovce daju najkvalitetniju vunu na svetu za izradu tepiha, pa je i ovo jedan od razloga što su persijski tepisi VEKOVIMA sinonim za kvalitet i trajnost.

 Još jedan od razloga zašto su persijski tepisi tako vredni je i to što ih tkaju individualni tkači, a ne fabrike.Zbog svega gore pomenutog, ne čudi činjenica što pojedinci širom sveta sakupljaju persijske tepihe zbog njihove unikatnosti i posebnosti. Svaki persijski tepih se razlikuje od drugog, pa i onda kada potiču od istog tkača ili iz istog grada. Čak i kada se tkači trude da naprave set jednakih tepiha oni nikada neće biti istovetni.

Rezultat ove činjenice je da kada gledate persijski tepih, vi gledate umetničko delo ručno rađeno, koje je dizajnirano da zadovolji vaš ukus i potrebe vašeg doma, i da takođe traje mnogo, mnogo godina.