zavese

 Zavese unose toplinu u Vaš dom, one Vas štite od nepoželjnih pogleda radoznale okoline, one mogu uneti dodatni kvalitet u Vašu sobu. Uvek možete da kombinujete zavese sa Vašim nameštejem. Tek tada dobijate pravu kombinaciju kakvoj svi težimo. Uz adekvatan odabir materijala bitan je i način kačenja zavesa. U opremanje moderno dizajniranih enterijera najčešce se koriste mehanizmi ravnih linija koji prate svedene forme prostora, a to su paneli i paketo sistemi. Tako da ponekad skupe, brendirane zavese mogu biti povoljno rešenje u koliko se postave na panel ili paketo mehanizam.

Kako kupiti zavesu?

Kada se odlučite za kupovinu zavese treba da znate dužinu Vaše garnišne. Ako hoćete da Vam zavesa bude bogato nabrana opredelićete se za nabor 1:3, što znači da zavesa koju kupujete treba da bude tri puta duža od garnišne. U slučaju da želite srednje nabranu zavesu , nabor će biti 1:2.5, tj. dužina zavese će biti 2.5 puta duža od garnišne. I naravno, ako se opredelite za minimalan nabor, zavesa će biti dva puta veća od garnišne, tj nabor će biti 1:2.

 Kako izabrati zavesu prema osvetljenosi prostorije?

U zavisnosti od količine dnevne svetlosti u Vašoj prostoriji izabraćete prozirnost zavese. Ukoliko Vam je potrebna zavesa radi dekoracije ili želite da sačuvate osvetljenost prostorije, treba izabrati tanku zavesu. Za zamračivanje prostora treba kupiti deblju zavesu, tzv. draper. Naravno možete i kombinovati tanku i deblju zavesu i time postići efekat dekoracije i zamračenja.

Kako uklopiti zavesu prema koloritu enterijera?

Boju zavese možete birati u skladu sa bojom nameštaja i bojom zidova, a drapere u blagom kontrastu u odnosu na zavese, uklapajući uz stil nameštaja koji imate. Naravno, treba voditi računa i o tome da će svaka zavesa uneti određeni ton u Vaš prostor.

Izvori: megaline.rs i decorreport.com