Izdvajamo: Feng šui – Biljke kao simbol rasta i sreće

 Biljke zauzimaju veoma bitno mesto u kineskoj kulturi, njihovo značenje je simboličko. Drevni Kinezi su smatrali da se može saznati mnogo o čoveku samo ako ga pitate koje biljke ima u svom domu. Biljke koje volimo i kojima smo okruženi govore o nama i stilu života koji vodimo. Govor cveća postoji gotovo u svakoj civilizaciji, cveće se poklanja iz ljubavi, za sreću…

 U feng šuiju se cveće i biljke smatraju izuzetno povoljnim za lečenje negativnog prostora. One su simbol rasta i napretka zato se postavljaju u one sektore vašeg doma gde je potrebno podstaći  dobru energiju . Na primer, biljke koje imaju okrugle i “srcolike” listove  smatraju se biljkama koje su povoljne za novčane dobitke i uvećanje imetka.

 

 

 Izbegavajte biljke koje imaju trnje.

Zašto, kad ima toliko lepih kaktusa? Po feng šuiju treba izbegavati sve biljke koje imaju bodlje zato što one unose neslogu, suviše oštru i isprekidanu energiju u vaš dom i nemir. Čovek za koga se kaže da je „kao kaktus“ i nije baš prvi izbor za najboljeg prijatelja, komšiju ili ljubavnika. To ne znači da ne možete imati ni jedan kaktus u svom domu, ima puno kaktusa koji nemaju bodlje.

Izuzetak od pravila je i aloja, ona se po feng šuiju smatra povoljnom biljkom koja donosi zdravlje u dom u kojem se nalazi.

Ako u svom prostoru iz nekog razloga ne možete da držite ni jednu biljku, onda je povoljno da nabavite cveće od svile. Drevni Kinezi su smatrali da svila ima magičnu moć da zaštiti onog ko je nosi ili je ima u svom prostoru. Tako cveće od svile ne samo da može biti dekorativno nego i da služi kao zaštita od negativnih energija.

Izbegavajte aranžmane suvog cveća, u njima ima lepote za oko, ali nema više života.

Biljke su zeleni čuvari harmonije svakog doma. Biljke su živa energija, pa zato zahtevaju stalnu brigu i negu, pa nas time i podstiču na brižnost i davanje ljubavi. Biljke poput  ljubičica, na primer, su izuzetno rafinirane energetski i preosetljive na negativne uticaje iz okoline.

Ljubičica je simbol porodice, okupljanja, zajedništva, vernosti i nesebičnog pružanja ljubavi. Osoba koja nema sreće u ljubavi bi trebalo da nabavi ljubičicu i da je postavi u sektor ljubavi.

Ako volite cveće i dobijate ga u velikim količinama, ali vam nikako ne uspeva, onda je to jedan od sigurnih znakova da u vašem domu nije sve najharmoničnije. Proverite takođe svoje zdravlje ako vam se desi da vam svo saksijsko cveće u domu krene venuti iz neobjašnjivih razloga. Drevni Kinezi su smatrali da je to predznak narušenog zdravlja.

Kinezi smatraju da svake biljka ima određenu simboliku  i time i određene sektore na koje može blagotvorno da utiče u vašem domu.

 

Značenje određenih biljaka po feng šuiju:

Bor– bonsai bor se smatra izuzetno povoljnim jer simboliše dug život, nesalomiv duh i snagu volje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Orhideja– predstavlja ljubav, lepotu, erotiku, bogatstvo duha i materijalno bogatstvo. Takođe znači i plodnost i snagu. Postavljena u sektoru ljubavi pojačava postojeće veze ili donosi ljubav u vaš život. Takođe je efektna i u poslovnom prostoru, budući da predstalja plodnost može doprineti umnožavanju povoljnih poslovnih prilika i sreće.

 

 

 

 

 

 

Bambus-izuzetno popularna biljka zbog svoje otpornosti i dekorativnog izgleda. Predstavlja izdržljivost i vitalnost, dug život i mladost. Neutrališe negativne uticaje iz okoline i može da raste u izuzetno negostoljubivim uslovima. Podstiče diplomatske odnose i dobre novčane prilike ako se postavi u kancelariju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnolija– simboliše ženu i žensku lepotu, mladost, dopadljivost, seksualnost. Njeni  veliki sanzualni cvetovi su oduvek bili povezani sa simbolom gracioznosti  i bogatstva.

 

 

 

 

 

 

Nastaviće se…