Izdvajamo: Kako do energetski efikasnijeg domaćinstva?

 Jedan od najvećih planetarnih problema današnjice je iscrpljivanje neobnovljivih izvora energije. Bez mnogo priče, stvar je moguće shvatiti na jednom sasvim prostom primeru.

Recimo, ukoliko potrošimo 1000 kWh električne energije, to znači da smo potrošili 1,3 t uglja koji se stvarao milionima godina. Sagorevanje tog istog uglja u atmosferu emituje štetne gasove, stvara veliku količinu pepela i na taj način zagađuje okolinu.

Bez obzira na ne baš dobru situaciju što se tiče energetskih resursa i stanja životne sredine, još uvek imamo izbor. Taj izbor bi svakako trebala biti štednja energije i samim tim , zaštita životne sredine. Neke stvari su očigledno još uvek u našim rukama. Stanje je takvo da je vreme da se upali crvena lampica.

Tri najvažnija i svima razumljiva razloga za štednju energije su:

smanjenje troškova domaćinstva

-ušteda energenata za buduće generacije

-sprečavanje zagađenja prirode

U nastavku možete pročitati savete i upoznati se sa određenim smernicama u strategiji racionalizacije potrošnje električne energije na nivou domaćinstva. Moglo bi se reći – mali saveti za veliku uštedu.

 Štednja energije u kuhinji

-Termostat frižidera podešavati između 3 i 5 stepeni Celzijusa.

-Frižider ili zamrzivač ne postavljati u blizini grejnih tela.

-Vršiti redovne provere da li vrata frižidera dobro dihtuju.

-Frižider ne držati otvoren duže nego što je neophodno.

-Redovno uklanjati naslage leda iz frižidera i zamrzivača, jer se na taj način, osim uštede energije, produžava vek trajanja uređaja.

-Ne treba bez potrebe otvarati vrata rerne,  jer se tako snižava temperature za 15 stepeni Celzijusa.

-Uvek birati ringlu na šporetu prema veličini posude u kojoj se priprema jelo.

-Uvek koristiti poklopac na posudi jer se time skraćuje vreme kuvanja, samim tim i potrošnja energije.

-Ringlu isključivati nešto pre kraja kuvanja jer je ona akumulirala dovoljno toplote koju je moguće iskoristiti.

-Mašine za pranje veša i posuđa uvek uključivati kada su pune, uz izbor adekvatnog programa za pranje, ako je moguće na nižoj temperaturi.

 -Uvek birati najviši energetski razred pri kupovini novih uređaja. Energetski razredi su označeni slovima od A do G i kreću se na skali od zelene do crvene boje, kao što možete videti na fotografiji na kojoj je prikazan energetski prozor. Zelena boja i A klasa označava najmanju potrošnju i najviši razred.

-Takođe, potrebno je dobro proučiti uputstvo i savet proizvođača, to će svakako dovesti do toga da uređaj pouzdanije i duže radi.

Pošto nema prostora i vremena da se udubljujemo u rad svakog električnog uređaja posebno, odlučili smo se uštedu prikažemo na primeru mašine za pranje posuđa.

Pre svega, preporučljivo je pre odabira mašine za  pranje posuđa pogledati tehničku dokumentaciju. Tehnička dokumentacija koja se isporučuje sa mašinom trebalo bi da sadrži :

Naziv (preduzeće) dobavljača,

oznaku tipa/modela,

razred energetske efikasnosti konkretnog modela (kao što je već bilo reči u rasponu od A – najefikasnije do G – najmanje efikasno – videti fotografiju),

naziv proizvođača,

kod ili identifikaciju za standardni ciklus pranja posuđa na koji se podaci u tehničkoj dokumentaciji i na oznaci energetske efikasnosti odnose, a to su:

potrošnja energije u kWh po ciklusu,

razred efikasnosti pranja i sušenja,

kapacitet uređaja za standardni ciklus pranja posuđa,

potrošnju vode u litrama po ciklusu,

vremensko trajanje programa pri standardnom ciklusu pranja posuđa,

prosečnu godišnju potrošnju energije i vode na temelju 220 standardnih ciklusa pranja posuđa,

nivo buke koju mašina emituje za standardni ciklus pranja posuđa.

Sigurno je da ručnim pranjem posuđa trošite više vode, ali i energije za zagevanje te iste vode, nego korišćenjem mašine za pranje posuđa. Iz tog razloga su mašine za pranje posuđa u startu ekonomičnije.

Kao što je prethodno navedeno, trebalo bi uvek gledati najefikasnije uređaje (AAA razred) te bi svakako trebalo izabrati najprikladniji program. Na primer, ukoliko se godišnje pere 220 puta u mašini za pranje posuđa, optimalnim punjenjem i odabirom programa moguće su uštede od preko 100 kWh odnosno petsto i više dinara .

Zatim izborom prikladnog deterdženta i njegovom efikasnošću, moguće je izbeći rad na visokim temperaturama. Ukoliko imate dotrajalu mašine za pranje posuđa, odmah je zamenite- nova može biti i do 30 % efikasnija.

Mehaničkim (ručnim) odstranjivanjem nečistoća, te optimalnim punjenjem, moći ćete izabrati primereniji način tj. mod pranja i ostvariti uštede. Izbegavajte pred-pranje iz razloga što su mnoge mašine za pranje posuđa dovoljno „jake“ da očiste posuđe i bez tog programa.

Ukoliko vam nije bitna brzina sušenja, nakon pranja isključite mod sušenja na električne grejače i pustite da vazduh sam „odradi“ svoj posao. Pokušajte koristiti mašinu za pranje posuđa u periodima nižeg opterećenja („jeftinija“ tarifa) kako bi izbegli dodatne troškove. Ukoliko imate mogućnost spajanja na toplu vodu, učinite to – gas i nafta su jeftiniji od električne energije.

 Zaključujemo da iako na prvi pogled kućni aparati ne troše mnogo, moguće su velike uštede. Uzimajući dva ekstremna slučaja – “rasipnička” porodica s lošom mašinom za pranje posuđa i štedljiva porodica s mašinom za pranje posuđa AAA klase, razlika u godišnjim troškovima može biti gotovo trostruka, odnosno energetski gledano – preko 500 kWh (što bi u novcu bilo između 2 i 4 hiljade dinara). Dovoljno argumenata za zapitati se da li posuđe efikasno peremo?

Naša preporuka je da ne bacate novac, i da ne samo uštedite energente za buduće generacije i svojim doprinosom sprečite zagađenje prirode, već i značajno uštedite za Vaše domaćinstvo.

Štednja energije u kupatilu

Najveći “rasipnici” u kupatili su svakako bojleri, te stoga sledi nekoliko uputstava vezanih za njihov rad.

-Termostat bojlera podešavati na temperaturu od 50 do 60 stepeni Celzijusa.

-Najekonomičnije je uključivati bojler za vreme tzv. perioda jeftinije struje.

-Isključivati bojler kada se stan napušta na duže vreme

-Redovno čistiti kamenac jer naslage na grejaču povećevaju potrošnju energije i izazivaju kvarove.

-Neophodno je popraviti sve neispravne slavine, jer je potrošnja vode isto potrošnja energije.

Štednja energije u dnevnom boravku

Što se tiče uštede energije u dnevnom boravku, ona je najčešće vezana za osvetljenje.

-Poželjno je što više koristiti prirodno svetlo, jer je ono najprijatnije i najzdravije za oči.

-Uvek treba gasiti svetlo u prostoriji u kojoj niko ne boravi.

stedljivasijalica-Preporuka je da se koriste “štedljive” sijalice. Nešto su skuplje od običnih sijalica, ali znatno duže traju. Pored toga, troše pet puta manje električne energije, a emituju istu količinu svetlosti.

Kada su u pitanju klima uređaji, preporučuju se oni što višeg energetskog razreda, po mogućstvu A.

Klima uređaje je najbolje postavljati u onom delu prostorije gde pada senka, jer na takvim pozicijama troše manje energije.

Grejanje prostorija

Prilikom gradnje ili renoviranja stana ili kuće trebalo bi postaviti toplotnu izolaciju spoljnih zidova i krovne površine. Tako se poskupljuje sama gradnja, ali se brzo isplati.

-Stare prozore i vrata koji se nalaze u lošijem stanju trebalo bi zameniti, ukoliko naravno imate sredstava za to. “Termopan” stakla i prozori sa više komora najbolje zadržavaju toplotu.

-Zaptivnim trakama izolovati prozore i vrata u stanu . Time se obezbeđuje 2 do 3 stepena Celzijusa viša temperatura u stanu, a cena im je pristupačna.

-Obezbediti što bolje strujanje vazduha oko grejnih tela. Znači, potrebno je otkloniti sve potencijalne prepreke.

-Ukoliko posedujete sopstveni kotao, bilo bi dobro da ugradite pumpu promenljivog protoka i termostatske ventile na radijatore, jer je takođe moguće regulisati potrošnju energije, što znači i uštedeti istu.

-TA peći puniti za vreme tzv. perioda jeftinije struje.

-Uvek angažovati kvalifikovanog majstora za redovno održavanje instalacija grejanja.

Štednja energije u radnim prostorijama – kod kuće i na poslu

Svi elektronski uređaji koje koristimo u radnim prostorijama: računar, monitor štampač, skener, televizor i slično mogu postati “štediše” ukoliko njima na određeni način rukujemo.

-Pre svega, pri kupovini trebalo bi izabrati uređaje sa oznakom Energy Star (energetska zvezda). Takva oznaka garantuje najmanju potrošnju električne energije.

-Kada su navedeni uređaji na tzv. “Stand by” režimu (“spreman za rad”), on ii dalje troše energiju, nekad čak i do 40 % ukupne potrošnje.

-Poželjno je potpuno isklučivati uređaje kada ih ne koristite duže od jednog dana.

To bi bile osnovne informacije što se tiče samih domaćinstava. Nadamo se da smo uspeli da bar na trenutak usmerimo Vaše misli na pomenute probleme.

U našoj zemlji promovisanje racionalne potrošnje energije vrši Republička Agencija za energetsku efikasnost. To je njihova misija i u skladu s tim pokretači su brojnih kampanja tog tipa.

Odnedavno su i zvanični partner Evropske kampanje za unapređenje svesti i promenu opšteg pogleda na energiju. Njihov osnovni cilj, koji bi svako od nas mogao i trebao da podrži je stvaranje navike da štedimo energiju.