kamini

 U vreme naših baka i deka bili su sasvim uobičajeni, čak su se smatrali i slabim izvorom toplote. Danas, gotovo da ulaze u sferu luksuza. Reč je, pogađate, o kaminima…

Sedenje pored toplog ognjišta za dugih zimskih večeri je stereotipna slika “ušuškanosti” preuzeta od naših predaka. Gotovo da nosi karakter svevremenosti i univerzalnosti. Ko ne voli da sedne pored kamina i kroz prozor posmatra dok , kao što Balašević reče, “na grad juriša snežna bela legija”. Činjenica je da boravak pored blagog otvorenog plamena koji pucketa nosi dozu romantike.

Kad se prisetimo svega navedenog, nije nam čudno što su kamini i dalje aktuelni. Međutim, kao i u svim ostalim oblastima dizajna enterijera, i u proizvodnji kamina postoje određeni trendovi. Nije nerealno očekivati da od sledeće zime vaše ruke trljate kraj kamina koji su mnogo moderniji od onih koje je koristila Vaša baka.

  “Lebdeći” kamini

Takozvani ”lebdeći” kamini su nova vrsta kamina koji su svojim pojavljivanjem izazvale pravu pomamu u bogatijim i razvijenijim zemljama, a predviđa se kako će tokom sledeće zime postati pravi hit u svetu. Hoće li stari kamini postati stvar prošlosti? Ima li onih koji će, iako imaju finansijske mogućnosti za modernizaciju, ostati verni tradicionalnim oblicima? Odgovore na ova pitanja znaćemo za nekih godinu dana.
Kamini koji više izgledaju kao moderne skulpture, nego kao grejači prostorija, zasigurno će, ako ništa drugo, pokrenuti mnoge razgovore. Zamislite samo okupljanja oko ove vatre….

 Zanimljivo je da je idejni tvorac i dizajner ovih kamina jedan krajnje zanimljiv čovek – francuski književnik i doktor sociologije, umetnik i vizionar, vajar i etnolog Dominique Imbert.

 

Verovatno će Vam biti interesantno da pogledate jo neke od aktuelnih svetskih trendova:

Zidni kamin

Moguć dobar izbor za svakoga, najviše zbog pristupačne cene bioetanola koji koristi kao pogonsko gorivo. Njegov dizajn otvara mogućnost postavljanja na bilo koji slobodni deo zida.

EcoSmart Fire

Kamini EcoSmart Fire inovacija su australijske firme. Ugrađuju se bez dimnjaka i bez ikakvih priključaka za gorivo. To ih čini gotovo idealnim za bilo koje okruženje jer se mogu postaviti bilo gde u prostoru. Kamini rade na denaturirani etanol. To je obnovljivo moderno gorivo koje gori čisto i ne zahteva nikakvo čišćenje.

Ribbon Fire

Moderni kamin jednostavnih linija, ne samo kroz svoj spoljašnji dizajn već i u samom linijskom izgledu vatre. Vatra se širi linijski duž celog kamina, a zaštićena je staklenom površinom. Dim se ventilira kroz ugradni zidni dimnjak. Kroz isti otvor dolazi i vazduh , te nema promaje, niti bilo kakvog gubitka topline.

Stona vatra

Interesantna kreacija 23-godišnjeg nemačkog studenta dizajna Gido-a Wahrmann-a. Dva štapića od nerđajućeg čelika pretvorena u uljane lampe kao imitacija stone vatrice. Ukratko, sjajna fokusna tačka na stolu u funkciji i toplote i svetla. Idealno za ambijent na svečanim večerama.

A kod nas…

Što se tiče našeg tržišta, izdvojili bi kamine iz ponude beogradske firme Beo-Fabrilor. Više možete pogledati na njihovom sajtu: www.kamini-beofabrilor.com