tepih

Podne obloge su osnova topline doma. Podloga po kojoj se hoda utiče na to koliko će prostor delovati prijatno. Nakon odabira parketa ili laminata, na red dolaze tepisi. Potrebno ih je birati u skladu sa potrebama i prostorom.

 Da li ih uopšte želimo u stanu pitanje je organizacije života. Ukoliko želite da se u stanu ne izuva obuća, onda je preporučljivije odabrati dobar parket, laminat, pločice, linoleum ili itison, koji su znatno lakši za održavanje od tepiha. Takođe, ukoliko neko od ukućana pati od alergija, preporučljivije je imati što manje tepiha i zavesa u stanu, ili odabrati one od antialergijskih materijala.

Danas na našem tržištu postoji zaista veliki izbor različitih vrsta tepiha. Od klasičnih do najmodernijih, vunenih ili sintetičkih, različitih boja, oblika i dezena. Ova raznolikost izbor može učiniti teškim, pa se savetuje da pre odlaska u kupovinu pre svega utvrdite okvirne dimenzije i suzite izbor boja koje se uklapaju u dati prostor.

 Ukoliko imate jednostavan nameštaj, interesantan tepih može potpuno izmeniti ambijent. Takođe izborom određene boje možete uneti potpuno drugačiju notu raspoloženja u prostor. Prostoriji sa nameštajem ravnih linija možemo ublažiti oštrinu izborom kružnog ili ovalnog tepiha. Tepisi ne moraju uvek da imaju strukturu tekstila ili vune. Tepisi izrađeni od bambusa, kože ili nekih drugih materijala dobro se uklapaju u razne ambijente.

 Deca se često igraju na podu, pa je tepih dobro rešenje za dečiju sobu, kako im ne bi bilo hladno. Ipak treba voditi računa da je lak za održavanje kako bi uvek mogao biti i čist.

Kakav god tepih odaberete, njime ćete sigurno uneti toplinu u dom, i u bukvalnom i u prenesenom značenju. To može biti jedan mali izdatak, a uticaće mnogo na enterijer.