namestaj

Renoviranje nameštaja ili kupovina novog?

Teško pitanje. U zavisnosti od stanja u kome se nalazi Vaš nameštaj, renoviranje može biti dobra opcija. Ipak, nekad  je bolje i isplativije kupiti novi nego renovirati postojeći nameštaj, te stoga treba dobro razmisliti. Svakako, ukoliko Vam je neki komad nameštaja posebno drag, učinićete dosta toga da biste mu povratili stari sjaj.

Evo nekoliko saveta za lakše donošenje ove odluke.

 Boju trpezarijskog stola i stolica, kao i komoda, ormana i drugog nameštaja možete vrlo lako osvežiti ili promeniti. Ukoliko je stara boja znatno oštećena, pre farbanja ju je potrebno ukloniti. Možete naneti i beli zaštitni sloj. Farbanje se izvodi kompresorom kako bi boja bila ujednačena, i za to ćete morati angažovati stolara ili molera. U varijanti „uradi sam“ četka i valjak će biti od pomoći.  Boje za drvo nisu preterano skupe, a dobićete nameštaj koji izgleda skoro kao nov. Takođe možete promeniti i tekstil na stolicama, što će ih dodatno ulepšati.

Tapaciranje velike garniture iz dnevne sobe će Vas verovatno koštati mnogo, a stručnjak Vam je neophodan. Materijali su uglavnom skupi, a možda ćete morati menjati i delove njene konstrukcije koji su propali, kao i sunđera, te stoga još jednom razmislite da li je možda kupovina nove garniture, bolje rešenje. Takođe, lepim prekrivačima možete privremeno rešiti problem.

Renoviranje kuhinje zamenom frontova, odnosno vrata elemenata, je dobra opcija ako je kuhinjska konstrukcija očuvana. Frontove možete odabrati u zaista mnogo nijansi i različitih materijala, a možete ih poručiti od stolara, ali i u prodavnicama koje se bave prodajom ovih materijala i koje omogućavaju uslužno sečenje i kantovanje. Ukoliko imate drvenu kuhinju, farbanje kompresorom je takođe dobro rešenje. I zamena starih ručki može biti prijatna promena.

Jeftina varijanta za prikrivanje nedostataka nameštaja jesu samolepljive tapete, koje se prave u raznim bojama, kao i u dezenima drveta, tako da mogu poslužiti kao dobra kamuflaža.

Ako se odlučite za kupovinu novog nameštaja, imate opciju pravljenja po meri. Ona je verovatno skuplja i traje duže. Cene fabrički serijski pravljenog nameštaja su po pravilu niže, a rok isporuke je uglavnom kraći. Preporuka je da uložite malo vremena i truda za obilazak prodavnica nameštaja, jer cene i kvalitet zaista variraju. Ipak, ukoliko imate posebne zahteve, dobar stolar je najbolje rešenje. Danas postoji zaista mnogo firmi koje se bave izradom nameštaja po meri, tako da je i tu važno raspitati se o kvalitetu i cenama.

Ako niste raspoloženi za velika ulaganja, oštećene površine uvek možete prikriti lepim stolnjakom ili asuricom. Dodavanje novih detalja osvežiće enterijer i odvratiti pažnju sa nesavršenosti Vašeg nameštaja. Nove zavese, jastučići, cveće, ramovi, slike i fotografije, interesantne kutije, posuđe i razni drugi detalji daće potpuno novu sliku Vašem stanu.