majstori

Kada se upuštate u avanturu adaptacije ili renoviranja prostora, oni koji su to već prošli reći će Vam: „Imaš majstore u kući? Primi moje saučešće!“ Da li je sve zaista tako crno ili može biti i malo drugačije? Evo nekoliko saveta koji možda mogu biti od pomoći.

Pre svega treba da znate šta zaista želite i da napravite spisak stvari koje treba uraditi. Postoje neki radovi koje morate uraditi pre drugih (npr. ugraditi cevi pre stavljanja pločica), pa nije loše napraviti dinamiku radova. Takođe, budite uvereni da će rokovi koje vam majstori daju uglavnom biti prekoračeni, pa je bolje da to odmah ukalkulišete. Uvek se na početku bar okvirno dogovorite oko iznosa koji treba da platite, da na kraju ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Nemojte birati majstora koji je najjeftiniji, nego se raspitajte za njegove dosadašnje radove. Ukoliko birate majstora koji se bavi dekoracijom (molera, farbara i slično) zamolite ga da Vam pokaže fotografije prethodnih radova, pa ćete steći utisak o tome koliko ima smisla za estetiku.

Što se materijala tiče, može Vam ga doneti sam majstor, može kupovati u Vaše ime ili možete sami kupovati materijal. Možda je najbolja opcija da, ukoliko imate vremena, odete u kupovinu sa majstorom. On će znati šta treba kupiti, a vi možete kontrolisati koliko je potrošeno za to, jer on neće mnogo mariti za ekonomičnost, pošto se ne radi o njegovom novcu. Ukoliko Vam se nešto učini preskupo, pogledajte na više mesta, jer cene mogu varirati.

Ukoliko nešto zamislite, a majstor Vam kaže da je neizvodljivo, raspitajte se kod nekog drugog. Ipak, ukoliko dobijete isti odgovor, prilagodite svoju ideju postojećim uslovima. Ponekad ćete biti izneneđeni ishodom, može ispasti i bolje nego što ste isprva planirali.

Majstori su samo ljudi, ali stručnjaci za stvari bez kojih ni jedna ideja ne bi bila sprovedena u delo. Nemojte tražiti nemoguće, ali se izborite za svoje zamisli. Ono što će vam najviše pomoći jeste zdrava ljudska komunikacija i razumevanje.