kuhinje

Stručnjaci tvrde da dobar raspored može da smanji distance koje pređete u kuhinji tokom godine do dva i po puta. Stoga je neophodno dobro razmisliti o opcijama rasporeda. Razumevanje koncepta radnog trougla i osnovnih modela kuhinjskih rasporeda je dobar početak.

Kuhinjski radni trougao sastoji se od rastojanja između frižidera, šporeta i sudopera. Svaki od tri navedena elementa čini temena trougla i predstavljaju hladno, toplo i vodu.

Efikasan dizajn podrazumeva minimalan broj koraka između tri navedene tačke. Da bi izbegli nepotrebno trošenje Vaše energije ne bi trebalo da zbir stranica navedenog trougla bude preko 7,5 metara. Svako rastojanje pojedinačno (stranica radnog trougla) trebalo bi da iznosi od 1,2 do 2,5 metara. Kuhinjski prolazi trebalo bi da budu minimum od 1 do 1,5 metra da bi bilo omogućeno nesmetano kretanje i pristup elementima.

Naravno, raspored će zavisiti od oblika i veličine kuhinje. Kod raznovrsnih promena i pregrađivanja uvek dolazi do izvesnih kompromisa. Možda je ponekad jeftinije da promenite raspored prozora ili vrata da bi postigli dobar raspored elemenata, nego da pokušavate da smestite kuhinju u prostor nezahvalnih oblika. Svakako je neophodno dugoročno razmišljati i težiti najvećoj mogućoj efikasnosti uz poštovanje estetskih zahteva.

Što se tiče modela rasporeda, evo nekoliko od velikog broja oblika koje bi trebalo razmotriti:

 -oblik latiničnog slova I, duž zida

Najosnovniji oblik, savršen za duge i uske kuhinje. Ponekad i jedini mogući izbor. Ne poštuje radni trougao, ali je jednostavan i nije skup. Trebalo bi da je sudoper između frižidera i šporeta. Pobrinite se da se vrata frižidera otvaraju na stranu dalju od sudopera.


-oblik dvojnog latiničnog slova I

Verovatno najčešći oblik kuhinje. Visoko je funkcionalan zbog mogućnosti formiranja klasičnog radnog trougla. Nazivaju ga još i hodničkim stilom kuhinje. Trebalo bi da se frižider i sudopera nalaze preko puta šporeta.


-oblik latiničnog slova L, duž 2 susedna zida normalna jedan na drugi

Sastoji se od duže i kraće stranice i može se koristiti i u malim i u velikim kuhinjama. Obično se frižider nalazi na jednoj stranici, šporet na drugoj, a sudoper između. Ima nešto duže stranice radnog trougla, pogotovo onu od frižidera do šporeta, ali omogućava dobar protok. Sam ugaoni prostor je teško pristupačan za pripremanje hrane, te se koristi za držanje miksera, seckalica i sličnih sitnih stvari.


-oblik dvojnog latiničnog slova L, postavljena nasuprot jedan drugom, za velike kuhinje

Ovakav raspored ima dosta vitrina i radnih površina. Omogućava dve takozvane radne stanice. Manje “L” najčešće sadrži šporet i tu su koncentrisane sve aktivnosti kuvanja, dok pripremanje hrane i ostalo ide na veće “L”. Izostavljanjem šporeta veće “L” dobija puno više radne površine.


 -oblik latiničnog slova U, na tri strane

Ovaj oblik kuhinje koristi tri, a ne dva zida. Sudoper je najčešće lociran na srednjem delu. Frižider i šporet su na bočnim stranama, jedan nasuprot drugom. Prednost ove kuhinje je mogućnost formiranja dobrog radnog trougla, što omogućava efikasnost u korišćenju. Mana mogu biti dva ugaona prostora koji su prilično nepristupačna.

Postoje i mnogi drugi oblici kuhinja, ali za ove možemo reći da su osnovni.

Ukoliko razumete koncept radnog trougla i znate šta hoćete od Vaše kuhinje, povećavate izglede da dobijete željenju kuhinju. Planiranje Vaše kuhinje može biti izazov, ali ono što Vam donosi kvalitetan raspored vredi truda i vremena.