kuhinjeboje

Većina žena mnogo vremena provodi u kuhinji, stoga tom delu stana treba posvetiti posebnu pažnju. Naučno je dokazano da pojedine boje povoljno utiču na apetit, pa se stoga preporučuju u kuhinjama i trpezarijama. To su pre svega tople boje, crevena, narandžasta i žuta.

 Smeliji se mogu opreredeliti i za ciklama boju.  Ove boje takođe povoljno utiču i na raspoloženje. Tople boje se međusobno sjajno kombinuju, ali odlično idu i u kombinaciji sa svetlim nijansama zelene, kao i bež i braon. Hrabriji mogu eksperimentisati sa kontrastima ljubičasto-narandžasto ili žuto-plavo. Ukoliko se odlučite za neku od ovih boja, imate mogućnost da u njoj odaberete frontove, keramičke pločice ili zidove, ili da dodate samo određene vesele detalje.

 Ako renovirate postojeću kuhinju, možete od stolara zatražiti da Vam prefarba frontove (vrata kuhinjskih elemenata), ili da ih zameni novima, a da zadržite postojeću konstrukciju, sve u zavisnosti od stanja same kuhinje. Ukoliko niste planirali veće izdatke, malo vedrine možete uneti i kupovinom novog posuđa u vedrim bojama, kao teglica za kafu, šećer i drugo. Posuđe, krpe, stolnjake i drugi kuhinjski pribor možete pronaći u prodavnicama kućne opreme, ali i u supermarketima po veoma povoljnim cenama. Tanjire i šolje možete naći i na komad, tako da imate slobodu da kombinujete onako kako vama odgovara. U prodaji postoje i šerpe i lonci veselih boja i dezena, baš onakve kakve su imale i naše bake. Stoni pribor u raznim bojama delovaće dekorativno i trpezu učiniti primamljivijom.

Danas mnogi proizvođači električnih uređaja takođe nude svoje proizvode u raznim bojama, po nešto skupljim cenama od običnih, belih. Ipak, efekat koji se time postiže možda može da vredi i više od razlike u ceni. Ukoliko u kuhinji imate i prostor namenjen jelu, tu svakako postoji mnogo primenjivih ideja. Kupite nove stolice u vedrim nijansama ili renovirajte one koje imate. Drvene stolice će izgledati veselije ukoliko ih prefarbate nekom toplom bojom, a možete im promeniti i tapacirung. Ova usluga kod stolara ne bi trebala da bude preskupa, a učinićete da prostor zasija.