vrataKarakteristike sigurnosnih ulaznih vrata

Prvi utisak o vašem domu ostavljaju ulazna vrata. Pri kupovini obratite pažnju da vrata koja izaberete imaju maksimalan stepen sigurnosti i bezbednosti. Kupovinu sigurnosnih vrata treba obavljati u specijalizovanim firmama koje su se kvalitetom i servisiranjem već dokazale na tržištu.

Neophodno je sigurnosna ulazna vrata bojom i dezenom ukomponovati sa bojom fasade, odnosno bojom zidova hodnika. Moguće je da vrata sa spoljašnje i unutrašnje strane budu različitih boja i dezena.

Stepen sigurnosti određuje cenu

Kompleksnost, dizajn i materijal koji se koristi za izradu određuju cenu sigurnosnim ulaznim vratima. Cena sigurnosnih ulaznih vrata je visoka, i do nekoliko puta veća u odnosu na obična vrata.

Kupovina ulaznih vrata je dugoročna investicija i zato nemojte štedeti nego na prvo mesto stavite kvalitet i sigurnost. Na taj način ćete osigurati bezbednost svoje imovine i porodice. Provalnici neće biti u mogućnosti da lako obiju Vaša vrata. Jedini način za njihovo nasilno otvaranje je upotreba bušilice što bi stvorilo buku i privuklo pažnju komšija i prolaznika.

Konsrtuktivnost i masivnost sigurnosnih ulaznih vrata

Sigurnosna ulazna vrata se izrađuju po tačnim dimenzijama ulaza. Najčešće se izrađuju od metala koji je presvučen PVC plastikom. Debljina zaštitnog lima na njima treba da je oko dva milimetra. Sigurnosna vrata se lako održavaju. Naročito je lako kod demontažnog vratnog krila izvršiti zamenu brave ili obloga.

Ne postoje lagana sigurnosna vrata. Više slojeva materijala i brave čine ih masivnim. Obično je masa vrata i štoka oko sto kilograma. Štok mora biti jak kako bi izdržao težinu koju nosi vratno krilo. Kako bi se izbeglo škripanje i padanje vratnog krila moraju se na štok ugrađivati kvalitetne šarke.

Brave i izolacija sigurnosnih ulaznih vrata

Sistemi za zaključavanje su takođe bitan parametar pri izboru sigurnosnih vrata. Kvalitetna brava je neophodna na sigurnosnim vratima. Treba da onemogući obijanje provalnicima. Brava treba da je sa kodiranim cilindrom. Zaključavaju se najčešće u petnaest tačaka.

Toplotna i zvučna izolacija postoji gotovo na svim modelima ulaznih sigurnosnih vrata. Diht guma je neophodna kako se ne bi gubila toplotna energija na spojevima. U unutrašnjosti vrata nalazi se zvučna izolacija i to najčešće od sunđera ili azmafona. Debljina krila vrata zavisi od slojeva toplotne i zvučne izolacije koje poseduju.

Autor: Snežana Pejović