mozaikplocice

Mozaik pločice su poslednjih godina postale jako popularne. Ove pločice su lake za manipulaciju i postavljanje. Zahvaljujući mozaik pločicama moguće je obložiti i mesta koja su inače bila jako nezahvalna za postavljanje pločica kao što su stubovi i oble površine.

Vrste mozaik pločica

U ponudi su mozaik pločice različitih kombinacija boja i tonova. Za njihovu izradu može se koristiti i zlato, srebro, aluminijum i drugi metali, ili njihove kombinacije koje daju metalni odsjaj površini. Izrađuju se i od obojenog stakla ali i od kamena. Mozaik sastavljen od različitih materijala ima posebnu lepotu.

Dimenzije ovih pločica mogu biti različite. Obično su  kvadratne pločice stranice 1cm ili 2cm povezane u jednu veću celinu mrežicom tako da dobiju formu standardne keramičke pločice.

Mozaik pločice u enterijeru i eksterijeru

Mozaik pločice prostoru daju posebnu lepotu. Njihova efektnost uslovljena je materijalom i površinom koju pokrivaju. Koriste se kako za pokrivanje zidova tako i za pokrivanje podova. Neizostavan su deo svih savremeno uređenih enterijera. Uglavnom se primenjuju za oblaganje zidova u kuhinji, kupatilu, a nekada i u hodnicima i dnevnom boravku. Mozaik pločicama se može istaći prostor oko kamina ili zid iza komode u dnevnom boravku. Tu se preporučuje kombinacija mozaik pločica od keramike i kamena. Mozaik pločice se mogu postavljati čak i u spavaćoj sobi, i to najčešće na zidu do kreveta. Njihova jedina mana je velika površina pod fugama, pa se ne preporučuju za prostore oko šporeta u kuhinji jer se isparenja i masnoća nakupljaju na fuge.

Mozaik pločice u kupatilu su pravi izbor, kako zbog lakoće održavanja tako i zbog estetske efektnosti. Klasične keramičke pločice se dobro uklapaju sa pločicama od mozaika, pa je najbolje postaviti mozaik samo na nekim delovima koji se žele istaći kao što je prostor na kadi ili iza lavaboa.

Kamene mozaik pločice nisu preporučljive za kupatila jer ih oštećuju hemikalije koje se koriste za čišćenje. Daleko su bolji mozaici od keramike, stakla, ili njihova kombinacija. Kombinovanjem mozaik pločica možemo prostor vizuelno učiniti širim, zidove visočijim.

Neretko su prisutne na zidovima spa centara i teretana. Pomoću komadića mozaika moguće je od lampi, ogledala, svećnjaka napraviti prava umetnička dela. Danas se bazeni gotovo ne mogu zamisliti bez mozaik pločica. Koristi se stakleni i keramički mozaik. Ove pločice su idealne za bazene nepravilnih oblika sa oblim ivicama. Pružaju nezamenljiv estecki doživljaj.

Slaganje mozaika

Slaganjem mozaik pločica na zidovima moguće je oslikati razne motive. Cena im se ne razlikuje mnogo od cena stardandnih keramičkih pločica, ali je utisak koji ostavljaju kako u enterijeru tako i u eksterijeru daleko veći. Određuje je način raspoređivanja pojedinačnih elemenata i vrsta materijala od koga su izrađene. Standardne kombinacije mozaik pločica se rade industrijski, dok se posebni motivi od mozaika izrađuju ručno, pa su pločice sa njima daleko skuplje. Za slaganje pojedinih motiva nekada je potreban i ceo dan. Ne postoje granice kada je u pitanju slaganje mozaika.

Prilikom fugovanja mozaik pločica ne pokrivaju se fuge samo između gotovih pločica većih formata, već i između svih delića mozaik pločica tako da se po završetku radova ne primećuje gde su spojevi.

Autor: Snežana Pejović