cersaiekupatila

cersaielogo

Koliko lepote možete da podnesete?

Najveći sajam keramike i kupatiske opreme CERSAIE 2013 održan je i ove godine u Bolonji u Italiji od 23. do 27. septembra 2013. godine.

Na sajmu su prikazana najnovija dostignuća u dizajnu i tehnologiji keramičkih pločica i kupatilskog nameštaja i opreme.

Najnoviji trendovi su pre svega minimalizam, organske forme inspirisane prirodom i njenim bojama, retro i vintage stil, kao i apstraktne forme – kupatila koja izgledaju kao prava umetnička dela.

U kupatilu danas pored funkcionalnosti veoma važan postaje i aspekt uživanja, pa tako ona postaju prave banje i oaze unutar Vašeg doma.

Kupatila sa foteljama, policama za knjige i čupavim tepisima izgledaju više kao dnevne sobe, a ne kao sanitarne prostorije.

DEKO_08

Pored neizostavne keramike, od materijala su tu još i kamen, drvo, staklo, kompozitni materijali, kao i najrazličitije vrste metala.

Tuš kabine i hidromasažne kade pružaju užitak koji je doveden do krajnjih granica uz fototerapiju koju obezbeđuje led rasveta u svim bojama.

Pored organskih formi  i nepravilnih ovalnih sanitarija veomo interesantne su i četvorougaone, kao i sanitarije koje imitiraju oblike drugih predmeta.

fantini Acqua Zone Dream  A (1)

Slavine i tuševi napravljeni su od najrazličitijih metala poput inoxa, bakra i nikla i mahom su vrlo minimalističkog dizajna. Ipak kao protivteža tu su i veoma interesantni retro oblici i najrazličitije boje.

Ekologija i prirodan izgled i način života postaju imperativ, pa tako osim što fantastično izgledaju, sve više uređaja predstavljenih na ovogodišnjem sajmu ima i funkciju uštede vode i električne energije.

artceram (2)

Okretanje  prirodi primetno je i u dizajnu i tehnologiji keramičkih pločica koje imitiraju drvene površine i mermer, ali i nedovršene betonske oblike. Naći ćemo ih u najrazličitijim bojama, glatke, sjajne, mat i kao posebno interesantne pojavljuju se pločice sa reljefnim oblicima.

Štampa na keramici sada donosi bezbroj mogućnosti, pa se pojavljuju različite krupne i sitne šare, floralni i drugi prirodni motivi, ali i umetničke fotografije na pločicama ili imitacije persijskih tepiha.

Moderan način „patchwork“ slaganja pločica stoji rame uz rame sa retro pločicama kakve su možda imale naše bake.

Već dobro poznate mozaik pločice otvaraju bezbroj mogućnosti boja i oblika, pa tako poput kvadratnih imamo i trougliće, krugove i potpuno nepravilne oblike.

antoniolupi AFFRESCHI STRIP 7HD

Radijatori su se pretvorili u prave skulpture na zidovima i pored toga što svojim izgledom ostavljaju bez daha veoma poštuju i energetsku efikasnost.

ridea (2)


CERSAIE 2013  – Imena, brojke, nagrade…

 

Organizatori i promoteri sajma su Edi.Cer  – Ceramics of Italy (Italijanska keramika) i Confindustria Ceramica u saradnji sa Bologna Fiere (Bolonjski sajam).

organizatori

ora_ito_pictureMeđu počasnim gostima ovogodišnjeg sajma našli su se svetski poznata imena  kao što su Rafael Moneo i Ito Morabito.

Ove  godine na ogromnom izložbenom prostoru (166.000 kvadratnih metara) predstavilo se 898 izlagača iz 35 različitih zemalja (480 proizvođača keramičkih pločica, 269 izlagača opreme za kupatila i manji broj izlagača iz sektora sirovina, instalacija, opreme, izdavaštva, usluga…).

Sajam je posetilo preko 100 000 ljudi.

Nakon međunarodne konferencije za novinare koja je održana prvog dana sajma u veoma zanimljivom ambijentu Sale za konferencije Ex Ospedale dei Bastardini (Bivši bolnica Bastardini) dodeljene su i nagrade za novinare, distributere i izlagače i nagrada za najbolju ideju takmičenja Beautiful Ideas.

Nagradu za najbolji tekst o CERSAIE i italijanskoj keramici dobio je američki novinar Adam Moore za tekst “Now trending: Cersaie” objavljen u magazinu Interiors & Source, a novinarska priznanja su dobili i Lidija Tomić (Kuća Stil, Srbija), Inessa Gofman (Ideas Magazine, Kazahstan) i Francoise Faure (Espaces Contemporains, Švajcarska).

Nagrade za distributere italijanske keramike se po sedamnaesti put dodeljuju u 4 geografske oblasti,a ove godine to su Spina DOO (Poreč, Hrvatska), Carrelages du Mont Blanc (Sallanches, Francuska), Artfliesen Lindau GMBH & CO.KG (Nuertingen, Nemačka) Fissore Srl (Moncalieri, Italija).


Cersaie-A4-2014-ITNagrada za najbolju ideju takmičenja Beautiful Ideas
pripala je studentkinji Valentini Algeri.

Od brojnih dešavanja tokom sajma posebnu pažnju nam je privukla izložba Bathroom Excellence 1998/2012 koju ćemo Vam predstaviti u nekom od narednih tekstova.

Online magazin uredjenjestana.com se zahvaljije Italijanskom institutu i Italian Trade Agency u Beogradu i Confindustria Ceramica na ovom predivnom iskustvu.

Pojedini štandovi i eksponati  su nas zaista ostavili bez daha i sigurni smo da je svaki posetilac  sa ovog sajma kući otišao prepun utisaka, inspiracije i novih ideja, a njihov delić donosimo i Vama u galeriji fotografija sa sajma.

Izvori fotografija: CERSAIE, Ceramics of Italy, Ridea, Fantini,  Aboutwater, Ceramica Bardelli, Cordivari Design, Cea Design, Hidra Ceramica, Idea Group, Antonio Lupi, Art Ceram, Cristina, Hansgrohe, Axor, Caleido, Duka, Ceramica Portinari, Simas, Mosarte, Idral, Colavene.

Nastaviće se…

Autor: Bojana Mumović Peruško