Danas postoji širok asortiman različitih proizvoda svake vrste – setimo se kako su prodavnice izgledale pre deset ili dvadeset godina, pa će nam se učiniti da živimo na drugoj planeti. Međutim, nije se lako odlučiti šta da odaberemo i obično imamo utisak da smo, možda, mogli bolje odabrati, da smo imali prave informacije i više vremena. Oko vremena, nažalost, možemo da Vam pomognemo jedino što ćemo članak učiniti što konciznijim i kraćim, ali ćemo se potruditi da Vam pružimo sve potrebne informacije. Svakako je odluka na Vama!

  1. U kupovinu dušeka posle podne

Svakako dušek treba na licu mesta isprobati, i to u različitim položajima. Ove testove treba obaviti što kasnije u toku dana, jer ste ujutro odmorni, pa možda nećete osetiti ono što inače osećate uveče, kada želite da se ispružite i dobro odmorite.

  1. Za Vas: standardni, tvrd ili mekan?

Dušeci se dele prema čvrstoći na : standardne – regularne, mekše i tvrđe. Neki dušeci u nazivu imaju i predznak “orto”. Oni su obično tvrđi od standardnih. Donedavno se smatralo da, što je dušek tvrđi, to je bolja potpora za kičmu, i samim tim je na njemu zdravije spavati. Medicinska istraživanja danas govore drugačije. Najvažniji faktor prilikom izbora dušeka treba da bude potpora koju dušek pruža telu tokom ležanja.

Svakako, najviše Vam govori subjektivni osećaj. Kada legnete na dušek, ako Vam ramena i kukovi propadaju ili osećate da Vam kičma nije u ravni, dušek je previše mekan. Kada ležite na leđima, donji deo leđa treba da ima oslonac – ukoliko ne, dušek je pretvrd, kao i ako osećate bilo kakav bol ili nelagodnost.

  1. Tipovi dušeka

Treba imati u vidu da je većina dušeka danas mešanog tipa – opruge u donjem sloju dušeka, dok je neko punilo u gornjem sloju.

Sa  žičanim ili džepičastim opružnim jezgrom

U svetu više od 70% stanovništva koristi dušeke sa žičanim opružnim jezgrom (ŽOJ-om). Ono je tipa Bonnell. Opruge od koga je sačinjeno jezgro ublažavaju snagu žice u dušeku i obezbeđuju cirkulaciju vazduha a samim tim i održavanje higijenskih uslova. Izuzetna ventilacija koja je ovde prisutna sprečava stvaranje vlage, a samim tim i nastanak velikog broja grinja.

Dušek s džepičastim opružnim jezgrom opruga ima u jezgru opruge koje su sastavljene u jednu celinu specijalnom tehnologijom ušivanja, tako da se svaka opruga nalazi u posebnom “džepiću” i time može da samostalno reaguje na opterećenje, ne utičući i na susedne opruge kao što je to slučaj kod Bonnel opružnog jezgra. Dušek sa ovakvim jezgrom pruža idealnu potporu telu prilikom spavanja i zbog toga što se u ovakvom dušeku koriste opruge od žice manjeg prečnika, što daje rezultat: veći broj “mekših” opruga po jedinici površine, i time veća udobnost.

Sa jezgrom od raznih vrsta penastih materijala (kao sunđer, lateks, memorijska pena, gel)

U pitanju su, uslovno rečeno, novi materijali, koji se sve češće koriste kao za dušeke, tako i za naddušeke i jastuke. Ovi materijali se prilagođavaju obliku spavača, pa su zato kontaktne tačke tela s podlogom (tzv. tačke opterećenja) rasterećuju, u kombinaciji sa adekvatnom podrškom kičmenom stubu.

Memorijska pena, na primer, je poliuretanski materijal razvijan decenijama u specijalizovanim laboratorijama radi upotrebe u medicinskoj praksi. Kod memorijske pene presudna je njena gustina: ukoliko je gustina velika, reagovaće na toplotu a na pritisak nimalo ili veoma malo; ukoliko je gustina premala, reagovaće na pritisak suviše i reakcija na toplotu neće doći do izražaja.

Latex je penasti materijal koji se dobija kada se bela tečnost sastavljena od čestica gume (prirodne ili sintetičke) i voda izmešaju pod velikom brzinom i pritiskom. To je biorazgradljiv proizvod za koji treba znati da poseduje hipoalergensko dejstvo što znači da se na njemu bakterije, plesan, buđ i sl. organizmi ne mogu razvijati ili opstajati. Dušeci od Latex-a spadaju u visoku klasu dušeka a najbolje su kombinacije sa džepičastim oprugama u jezgru i latex-om u gornjem – ležećem sloju. Takav dušek obezbeđuje odličnu elastičnost, dugotrajnost i idealnu potporu ljudskom telu tokom spavanja.

Dodaci:

Naddušek je posebna vrsta dodatka za zdravo i udobno spavanje, a koristi se zajedno s dušekom. Ne može ga zameniti, ali osetno poboljšava njegove određene karakteristike, poput mekoće i udobnosti. Izrađuje se najčešće od elastične pene.

Futon, kao deo japanske tradicije spavanja, predstavlja vrstu madraca na kojem se spava bez podloge, obično samo na podu.

Antialergijske presvlake za dušeke, kako im samo ime kaže, omogućavaju lagodan san onima s alergijama, a opet su povoljnije od novog antialergijskog dušeka.

  1. Punjenje dušeka

Prirodni materijali:

– Vunena vata – pruža mekoću, udobnost, zadržava toplotu, stavlja se obično na “zimsku” stranu dušeka

– Pamučna vata – koristi se obično za “letnju” stranu dušeka, pruža udobnost i mekoću

– Kašmir – izvrsna trajnost i mekoća, visokokvalitetno punilo

– Konjska, kamilja dlaka – dugotrajnost i elastičnost

– Latex – dugotrajan, hipoalergijski, antimikrobski, prirodni materijal poreklom od kaučuka –  omogućava prirodnu ventilaciju i superiornu udobnost

Veštački materijali:

– Memorijska pena – takođe poznate i kao Visko elastik – je razvijena od strane NASA-e. Ova pena veoma dobro reaguje na pritisak i glavna funkcija je da rasterećuje tačke pritiska tela na dušek tokom spavanja. Reaguje na težinu i temperaturu tela i “topeći” se i oblikujući se prema obliku tela omogućava idealnu potporu po čitavoj površini ležanja. Pri tom, tokom noći se iznova prilagođava telu kako se spavač okreće tokom sna

– Poliesterska vata – pruža mekoću i trajnost

  1. Veličina dušeka

Dušek treba da bude najmanje 10 cm duži od vaše visine i što je moguće širi. Većina proizvođača pravi i dušeke prema dimenzijama koje dobiju od kupca, ali se tada mora dozvoliti duži rok za isporuku.

Standardne dimenzije dušeka su:

Širina: 60, 80, 90, 120, 140, 160, 180 cm

Dužina: 120, 190, 200 cm

I, za kraj, da Vas posavetujemo: svaki dušek za koji se odlučite može da Vam traje od 7 do 10 godina. Jeftiniji dušeci se moraju menjati češće – mogu trajati između 3 i 5 godina, zato što se u njima koriste punjenja manje specifične težine i, samim tim, slabijeg upotrebnog kvaliteta. Ne zaboravite da dušek redovno provetravate i često okrećete, jer će Vam tako trajati duže. Ugodan san Vam želimo!