Još od 2009. godine domaći mediji povremeno najavljuju da se planira otvaranje IKEA centra u Srbiji. S druge strane, predstavnici švedske kompanije više puta su najavljivali da nameravaju da u Srbiji otvore nekoliko prodajnih mesta, ali ističu da ne žure sa dolaskom.

– Za investiciju koja se meri desetinama miliona evra važne su uređene zemljišne knjige i razvijena lokalna infrastruktura – kaže Igor Štefanec, menadžer IKEA-e za jugoistočnu Evropu.

Krajem avgusta IKEA je otvorila prvu robnu kuću u okolini Zagreba. Da ni kod suseda nije išlo lako govori činjenica da je od kupovine zemljišta do sečenja crvene vrpce za otvaranje robne kuće prošlo šest godina. Zagrebačka IKEA je veća od prodavnica u Gracu ili Budimpešti, a hrvatska robna kuća je i jeftinija od one u Austriji.

– Planiramo otvaranje centra u Ljubljani i Beogradu. Dugoročno je moguće videti potencijal u  još jednom trgovačkom centru u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i središnjoj Srbiji, dok bi  jedan u Sloveniji bio dovoljan s obzirom na veličinu tržišta i dostupnost naših  drugih trgovina – kaže Štefanec.

Švedska Ikea već je kupila tri lokacije za gradnju distributivnih centara u Srbiji, rekao je nedavno ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić navodeći da trenutno ova kompanija pribavlja dozvole. On, međutim, nije mogao da precizira kada će Ikea početi da radi u Srbiji.

Za sve one koji uživaju u IKEA dizajnu, a ne mogu da se strpe da ovaj uspešni lanac prodavnica stigne i u Srbiju, možemo Vam ponuditi da pogledate katalog hrvatske prodavnice ovde. Katalog je za sledeću, 2015. godinu.

Izvor: biznis.plus, www.gradjevinarstvo.rs