Proleće stiže, vreme velikih spremanja. Ovaj članak je namenjen svima vama koji želite da u čišćenju svog doma upotrebite domaća ekološka sredstva. Naravno, postoje i kupovna ekološka sredstva, ali je svakako ekonomičnije kada ih napravimo sami. Osim toga, sigurni smo u njihov sastav!

Soda bikarbona

Ako vas muče neprijatni mirisi u frižideru, stavite posudicu sa sodom bikarbonom u njega, upiće sve neprijatne mirise od hrane, a samo kašičica sode ubačena u novu kesu za đubre upiće miris. Blagoslov u letnjim mesecima! Ukoliko sudove perete ručno, soda može da bude dodata u vodu za pranje, pogotovo ako muku mučimo s masnim tiganjima, a i koža na rukama tako manje strada.

Tepihe pre usisavanja pospite sodom koja će upiti neprijatne mirise. Ostavite je da deluje pola sata, pa usisajte. Isto važi i za podloge na kojima leže kućni ljubimci ili pak za mačji WC, na čije je dno, ispod peska, radi otklanjanja neprijatnih mirisa dovoljno posuti kašiku sode.

Soda omekšava vodu i uklanja kamenac pa umesto kojekakvih „hemija” probajte da wc šolju pospete šakom sode. U vodu zatim sipajte, na dva sata, šoljicu alkoholnog sirćeta i isto toliko sode. Dogodiće se mali hemijski proces, ali sasvim bezopasan. Ako se na šolji ispod ivice uhvatila buđ, u plastičnoj posudi pomešajte alkoholno sirće i sodu, a onda u to umočite komade vate i njima obložite ivice. Ostavite da deluje sat-dva i zatim sve obrišite. Čudotvorno je, i učinak nije ništa lošiji od onih crvenih i zelenih tečnosti koje ponekad mogu biti opasne za život.

Soda je odlično abrazivno sredstvo, pa njome pospite i lavabo i kadu, uz kapljicu-dve limunovog soka i trljajte, kao što činite i sa uobičajenim abrazivnim sredstvima.

Dve kašike sode u odeljku za deterdžent, najbolja su preventiva za mašinu za veš, a ujedno će i omekšati vodu u kojoj se pere veš, bez obzira da li perete beli, crni ili šareni. Dostojno će zameniti tablete i tečnosti protiv kamenca.

Sok od limuna

Sok od limuna stvoren je za raznoliko čišćenje i uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji, ali i sa ruku nakon sečenja luka ili čišćenja ribe.

Od limuna se jednostavno može pripremiti univerzalno sredstvo za čišćenje, pa u flaši sa raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna i petnaestak kapi eteričnog ulja limuna s litrom vode.

Osim što čisti, limunov sok uspešno uklanja i vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa. Za sprečavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske slavine povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna.

Limun može poslužiti i za dezinfikovanje mikrotalasne tako što ćete u nju staviti posudu s vodom i limunovim sokom i uključiti na nekoliko minuta.

Sirće

Alkoholno ili jabukovo sirće možete sipati u bocu sa raspršivačem i time čistiti kuhinjske površine, masne naslage na kuhinjskim elementima, sve. Zbog lepšeg mirisa u flašicu stavite i nekoliko kapi ulja od lavande (ili nekog drugog, po želji).

Prozore i staklene površine perite uz pomoć boce sa raspršivačem u kojoj je obična voda s jednim decilitrom alkoholnog sirćeta.

Nadamo se da smo Vas inspirisali ovim savetima!