Kompanija iz Nemačke koja proizvodi ovaj nameštaj je VS (Vereinigte Schulbankfabriken), osnovana davne 1898. godine i izrasla iz više škola za dizajn, koji su i praktično želele da dizajn primene i plasiraju na tržište sopstvene proizvode.

Ceo prouzvodni proces se odvija u Nemačkoj, a posebna pažnja se posvećuje kvalitetu proizvoda, ekološkoj prihvatljivosti i tehnološkoj savršenosti – svaki proizvod iz edicije Neutra je napravljen od prirodnih materijala!

Ova kompanija je ponovo pokrenula ediciju Neutra, inspirisanu nameštajem čuvenog arhitekte Riharda Neutre.

Richard J. Neutra 1892 – 1970, arhitekta i dizajner nameštaja
Rođen i odrastao u Beču, na prelazu iz XIX u XX vek, kada su umetnost, arhitektura, muzika i pisana reč dovedeni u pitanje i ponovno tumačenje. Studirao je arhitekturu na bečkom Univerzitetu tehnologije, a stil kojem se priklonio je Jugendstil. U okviru svojih arhitektonskih studija Neutra je pohađao i privatnu školu Adolf Los arhitekture u Beču. 1923. godine se seli u Ameriku i ubrzo postaje američki građanin. 1927. godine otvara svoj studio za arhitektonski dizajn.

Njegov osnovni arhitektonski koncept je bio integracija čoveka i njegove kuće u prirodni svetu, otvaranja i povezivanje enterijera i eksterijera – on je nazvao ovaj pionirski rad “Zelena arhitektura”. Njegova preokupacija dizajnom enterijera i nameštaja za kuće koje je osmislio mora se posmatrati kao deo holističkih zahteva koje je postavio i u arhitekturi. Komfor je od ogromnog značaja za njega – ljudi treba da se osećaju dobro u svojoj kući, kao i da uživaju u nameštaju kojim je kuća opremljena, pa je za ovog arhitektu sve u kući i oko nje bilo – važno.

Izvor: neutra.vs.de/en/