Svi mi dosta provodimo vremena u svom domu. Uvek se trudimo da olakšamo boravak, da ga učinimo udobnijim i, naravno, lepšim za oko. Dobro je poznato da boje utiču na raspoloženje i zato treba pažljivo da biramo koju boju nanosimo na zidove i na koji način to radimo. Ne mora uvek majstor da bude taj koji će to uraditi. Možete i Vi sami to da uradite uz malo kreativnosti, želje i truda.

Mala eksplozija neutralnosti

Mnogo faktora utiče na to kako će se odabrati boja za zidove kojom će se ofarbati odabrani prostor – koja je namena prostorije, koliko ljudi će boraviti u toj prostoriji i, naravno, faktor cene. Kada niste sigurni koju boju volite, kada nemate unapred neki plan – nije loše ni eksperimentisati. Iako, često, neutralne boje za zidove znaju da odnesu konačnu pobedu. Kao primer, može da se navede bež boja, krem kao i boja slonovače, koje su sve boje koje vuku na neutralnost, ali nikako ne spadaju u boje koje su dosadne. Ako ste odabrali da Vaš zid dobije boju zida u nekoj od navedenih nijansi, moći ćete na zid da okačite i razne foto tapete, kojima ćete ostaviti jači utisak, odnosno malo umetničko delo na zidu. Ovakvim bojama za zidove ujedno i ostavljate snažan ustisak, ali i ne izbijate odmah u prvi plan, što je takođe isto značajno.

Očaravajuća belina

Ako ste više za klasiku, više za nešto ustaljeno ali sigurno – onda je za Vas bela boja za zidove savršena stvar. Kada uđemo u kuću gde su zidovi beli, jednostavno se na prvi pogled vidi i oseti ta elegancija koja krasi belu boju. Kada malo bolje pogledamo, sve najlepše kuće na svetu imaju bele boje na zidovima. To je ta svetlost i otmenost bele boje koja je neprevaziđena. Uz bele boje zidova, možete da kombinujete detalje u crnoj ili sivoj boji i dosta cveća u izabranoj prostoriji. Nećete pogrešiti ako se odlučite da belu boju odaberete za boju zidova, makar i za jednu sobu u Vašoj kući.

Dodir “crne magije” za boje na zidovima

Sušta suprotnost beloj boji za zidove je crna boja. Svako ima svoj stil, svako ima svoj ukus, a znamo da se o ukusima ne treba raspravljati. Tako da, ako ste se odlučili za crnu boju – ne dajte da Vas niko zaustavi. Crna boja na zidovima uz dosta osvetljenja može da napravi nešto neverovatno od prostorije. Rečeno je da treba imati dosta osvetljenja, ali uz osvetljenje je potrebno da nameštaj bude pretežno u svetlim bojama.

Eksperimentišite sa bojama za zidove

Naveli smo nekoliko mogućih kombinacija u vezi boja za zidove, a na Vama je da odlučite koja odgovara baš Vama i Vašem karakteru. Boje za zidove mogu da budu i čisto Vaša izmišljotina. Šta se pod time podrazumeva? Uzmete papir, promešate boje, i na tom istom papiru izvršite jedan mali eksperiment. Kada Vaš eksperiment u bojadisanju papira uspe – tada prelazite sa istom kombinacijom i na zidove. Ako ste neodlučni, pogledajte neke magazine, pratite šta je sad u trendu, pa će i inspiracija doći mnogo lakše i brže.

Autor: Nikola Stojanović