Osećate da Vam nameštaj stari, da gubi sjaj i da nekako nije to to kao kad ste ga kupili? Ima rešenja i za to, a rešenje nije kupovina novog nameštaja. Pravim bojama za drvo i pravilnim farbanjem možete vratiti stari sjaj nameštaju, štaviše, možete ga preporoditi!

Priprema

Pre nego što nanesete bilo koju boju za drvo na stari nameštaj, potrebno je uraditi nekoliko stvari. Ceo prostor za faranje treba da se spremi i pripremi za nanošenje boja za drvo. Uzmite neku prostoriju koja može lako da se luftira, jer ipak miris boja nije uvek prijatan, posebno u zatvorenom prostoru. Sa nameštaja sklonite i skinite sve one delove gde nećete nanositi boje za drvo. Ovom metodom ćete postoći to da nećete uprljati delove koji nisu od drveta. Sve rupe i pukotine na nameštaju ispunite gitom za drvo. Nakon toga sledi šmirglanje buduće pozadine na koju ste planirali da nanesete neku od boja za drvo, ili možda mešavinu. Najjednostavnije je da uzmete najobičniju šmirglu. Šmirglanjem ćete skinuti zaštitni lak sa nameštaja. Posle šmirglanja površtinu prebrišite nekom krpom za brisanje prašine i naravno sklonite nastalu piljevinu.

Nanošenje prajmera i samo farbanje drveta

Treba objasniti šta je to prajmer. Prajmer je zapravo podloga za farbanje, a na njega ćete nanositi sve boje za drvo. Sa prajmerom se postiže da boja bude raspoređena svuda podjednako i da ona dugo traje, jer nikome nije cilj da farba svoj nameštaj na svakih par meseci. Kod prajmera je bitno da ga nanesete na čitavu površinu, nije toliko bitno da on bude ravnomeran. I ovaj prajmer, kada se osuši, treba takođe preći šmirglom. Sada dolazimo do dela koji nas i najviše zanima – nanošenja boja za drvo.

Od alata su potrebno veliki valjak i četka. Na početku, odnosno u prvoj fazi farbanje treba preći čitavu površinu valjkom, posle toga sledi farbanje četkom, gde se pomoću jednakih poteza isto prelazi preko čitave površine nameštaja. Četkica je glavni pomoćnik kod farbanja ćoškova i ivica. Uz same boje za drvo možete da razmislite i o generatoru za drvo, on se meša sa bojama, ali ih ne menja. Sa regeneratorom se postiže da boje za drvo izgledaju još ujednačenije prilikom sušenja.

Ako želite da postignete još bolji efekat samih boja za drvo – pređite još jednom čitavu površinu nameštaja, ali tek nakon sušenja od minimum dvanaest sati. Ovo preporučuju i profesionalci, koji skoro uvek prelaze najmanje dva puta svaku površinu. Metoda nanošenja boja za drvo je identična kao i prvi put.

Dodatna zaštita posle nanošenja boja za drvo

Posle farbanja možete čitav posao možete da usavršite tako što ćete preko boja za drvo naneti i zaštitni lak. On će pružati odličnu zaštitu drvetu od grebanja i oštećenja.

Videli ste kako je malo potrebno da se vrati stari sjaj nameštaju. Nema potrebe za sve zvati majstora kada i Vi možete na kratko da odglumite istog. Malo želje, malo truda i na kraju će se sve isplatiti. Spojićete lepo sa korisnim, a nećete potrošiti mnogo novca na plaćanje „ruku“ majstorima. Odabir boja za drvo je potpuno Vaša stvar, bitno je da uskladite sa prostorijom u kojoj se nalazi nameštaj.

Autor: Nikola Stojanović