Garsonjera je kao rubikova kocka, sve možete uklopiti samo ako dobro razmislite i posvetite se tome. Nudimo vam jednostavne savete i konkretne primere planiranja malog prostora.

image001

Klizni zidovi

image002

Mali prostori zahtevaju pametna rešenja, a ovo je jedno od njih. Ovaj klizni zid može sakriti deo vašeg stana od gosiju kada je to potrebno. Kada je skupljen on ne privlači veliku pažnju. Zar nije lepo?

Svetao dizajn

image003

Nije neophodno da vaša garsonjera ima samo svetle boje. Plavi pod na primer, nije tako ekstremna odluka kao što se može učiniti na prvi pogled.

Vizuelno proširenje prostora

image004

Dokazano je da crno-bele pruge rade magiju, bez obzira da li je reč o parketu ili tepihu. Standardni trikovi sa bojama i dezenima funkcionišu ne samo kod odeće, već i kod uređivanja dizajna stana.

Dodatni prostor

image005

Dokaz da balkon može lako postati zasebna prostorija. Možete ga pretvoriti ili u radni prostor ili u trpezariju – to je na vama.

Kontrastne boje

image006

Ponekad je sve što je potrebno za razdvajanje celina u garsonjeri iznenadni prelaz boja. Na ovoj slici kuhinja je posebna zona a žuti zid je jedan od ključnih razloga.

Pravilne kombinacije

image007

Kada je u pitanju mali prostor, moramo biti spremni za nestandardna rešenja. Na primer, radno mesto u prostranoj kuhinji. Sve što je potrebno su sitni detalji da prostor izgleda prirodno i da odgovara stilu prostorije.

Skrivene mogućnosti

image008

Ako nemate mesta za radni prostor ili čak za kuhinju, vreme je da razmislite o multifunkcionalnom sistemu koji kombinuje kuhinju i mesto za odmor.

Prepravke

image009

Pametno planiranje može vam obezbediti dodatnu sobu gde je ne biste očekivali, a to će takođe jasno podeliti preostali prostor.

Police umesto zidova

image010

Nekim garsonjerama nije potrebna prepravka. Nekada sve što trebate da uradite jeste da mudro izaberete nameštaj koji vam omogućava da podelite garsonjeru u nekoliko zona bez gubitka funkcionalnosti.

Ostava kao radni prostor

image011

Zvuči kao da ćete morati da radite u tamnoj ostavi ali zapravo nije tako. Uklanjanjem vrata, dodajući malo svetla, i planiranjem svakog detalja precizno, dobićete radni kutak koji neće zauzimati dodatni prostor u vašem stanu.

Zoniranje

image012

Napravite zasebne zone promenom podnog dizajna. To funkcioniše u malim stanovima.Drvo i pločice na slici prave savršen spoj, izdvajajući kuhinju kao posebnu celinu.

Krevet iza zavese

image013

Ako imate divan kutak gde možete postaviti svoj krevet, njegov potencijal treba iskoristiti. Taj deo stana možete sakriti iza zavese ili tila. Uzgred, to može učiniti da vaš stan izgleda prijatnije.

Udoban kutak

image014

Obično je nemoguće odvojiti zasebnu spavaću sobu u garsonjeri ali to ne znači da trebate sebi uskratiti tako značajnu stvar kao što je prijatno spavanje. Ćošak prostorije može postati divan prostor za spavanje.

Kraljičin krevet

image015

Podizanjem kreveta na viši nivo dobićete dodatni prostor za skladištenje svojih stvari. To čak može da zameni ormar.

Kompaktno kupatilo

image016

Kuptilo ne mora nužno biti pretrpano i skučeno. Pravilan izbor nameštaja i boja mogu da rade magiju.

Nameštaj po meri

image017

Nameštaj po meri može imati nekoliko funkcija i zameni nekoliko prostorija odjednom. Ova slika je dokaz. Dnevni boravak, spavaća soba i ormar – sve u jednom.

Bez zidova

image018

Garsonjera bez zidova nije uvek mana vašeg doma i životnog stila. Ponekad je prednost, a sve što je potrebno je da prostor koristite u potpunosti.

Članak preuzet sa : www.yellowpages.rs