Korona virus nas je sve uhvatio nespremne, i sada se svi pitamo šta da uradimo da bismo ostali zdravi. Posebno u ovom prelaznom periodu, kada je pojava virusa i bakterija veća, a naš imunitet oslabljen, moramo imati dodatne preventivne mere.

Kao što ćemo redovno voditi računa o ličnoj higijeni, tako bi trebalo da brinemo i o higijeni svog doma. S tim u vezi, imamo za vas nekoliko saveta za čišćenje, koji će vam pomoći u suzbijanju širenja korona virusa.

Očistite površine koje najčešće dodirujete

Pošto se radi o respiratornom virusu, isti se prenosi kapljično, odnosno kapima koje bolesna osoba ispušta tokom kašljanja, kijanja, itd… Moguće je zaraziti se i dodirivanjem određenih površina na kojima se virus zadržao – ručka na vratima, površina na radnim stolovima, daljinski od televizora, prekidač za svetlo… Zato bi trebalo da se fokusirate na dezinfekciju svog enterijera, posebno u prostorijama u kojima najviše provodite vremena.

Sve površine za koje znate da redovno dodirujete trebalo bi da temeljno očistite.

Koristite odgovarajuće materijale za čišćenje

Kada je reč o materijalima za čišćenje, poput sunđera i krpe, ključno je osigurati da su oni čisti pre nego što ih koristite, jer ćete na taj način sprečiti širenje infekacija. Možda bi najbolje bilo da koristite vlažne maramice, koje ćete odmah nakon upotrebe i baciti, a ako ponovo upotrebljavate sunđer i krpu, treba ih isprati toplov vodom i ostaviti da se osuše. Nemojte koristiti neka posebna sredstva za dezinfekciju, biće dovoljni deterdžent i voda.

Ne zaboravite električne uređaje

Vaš telefon bi vrlo verovatno mogao da bude prenosilac virusa. Jer isti nosimo svuda, tako da je moguće da je pokupio mikrobe na tom putu. Zato uvek koristite alkoholne maramice i njima očistite telefon, tastaturu, daljinski upravljač i slično.

Kuhinja i kupatilo

Mesto gde spremate hranu bi trebalo da bude besprekorno čisto, i obavezno operite ruke pre pripreme svakog obroka. Nakon jela, sudove operite odmah!

Održavanje kupatila čistim takođe treba biti prioritet! Takođe, redovno menjajte peškire, i obavezno odvojite četkice svih ukućana, ovoga puta ne moraju sve da stoje u istoj čaši.

Život u ovako sređenom prostoru znači da ćete manje biti ranjivi na prehladu i grip, što sprečava širenje korona virusa.

Autor: S.B.

Izvor: https://www.mojenterijer.rs/ideje/kako-da-ocistite-dom-da-biste-sprecili-sirenje-korona-virusa